Elämme kaikki poikkeuksellista ajanjaksoa tällä hetkellä. Muutoksia on tulossa paljon, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Palveluita ajetaan alas ja koko yhteiskunta yrittää rajata koronaviruksen leviämistä eri keinoilla. Vetoamme ensihoitajien sekä kaikkien akuutti- ja päivystyshoitotyötä tekevien puolesta, että nyt on aika meidän jokaisen miettiä milloin käyttää tai tarvitsee terveydenhuollon palveluita. Presidentti Sauli Niinistön sanoin:

 ”Me tarvitsemme toisiamme. Nyt on erityisen tärkeää tukea heitä, joiden työ on asiakkaiden palvelu, terveydenhuollosta kauppojen henkilökuntaan. Asiakas on kyllä edelleen kuningas, mutta nyt siinä, että kantaa huolta palvelujen jatkuvuudesta ja ottaa sen huomioon asioidessaan.”

 

Terveydenhuollon palvelut tulevat olemaan lähikuukausina erittäin tiukoilla. Ensihoitajat ja ensihoitopalvelun tuottajat ovat kuitenkin valmistautuneet tulevaan epidemiaan ympäri valtakunnan, jotta kiireellistä apua tarvitsevat saavat tarvitsemansa avun.

Resurssimme ovat silti rajalliset ja tämän vuoksi muistutamme, että nyt ei ole aika soittaa hätänumeroon pitkittyneistä vaivoista tai sellaisista terveyshuolista, jotka eivät edellytä välitöntä ja kiireellistä apua.

Välttämällä näin rasittamasta järjestelmää, joka on tarkoitettu hätätilanteiden hoitamiseen ja kiireellistä apua tarvitsevien auttamiseen, pystyt auttamaan koko terveydenhuollon järjestelmää toimimaan tehokkaammin. Autat meitä koko terveydenhuollon kiireellisiä palveluita tuottavia ammattilaisia keskittymään niihin, jotka tarvitsevat kipeimmin meidän apuamme.

Auta meitä auttamaan. Noudata viranomaisten kehotuksia ja määräyksiä, huolehdi käsihygieniasta. Auta lähimmäisiäsi.

Ja jos tarvitset kiireellistä apua, hätänumeron kautta saat edelleen tarvitsemasi kiireellisen avun.

Tästä selvitään kyllä. Yhdessä.

Allekirjoittaneet

Juha Hyötyläinen, puheenjohtaja                                   Suomen Ensihoitoalan Liiton hallitus

Suomen Ensihoitoalan Liitto ry.

 

Mikäli oireesi ovat lieviä tai mietityttävät sinua ota yhteys neuvontanumeroon 116117 tai terveyskeskukseesi josta saat ohjeet, kuinka toimia. Voit käydä myös täyttämässä oirekyselyn osoitteessa www.omaolo.fi, josta löydät työkalun arvioidaksesi koronavirustartunnan todennäköisyyttä, hoitosi tarvetta ja laboratorionäytteiden oton tarpeellisuutta. Työkalu antaa myös ohjeita infektion leviämisen välttämiseen. Yleistä neuvontaa koronaviruksesta saat numerosta 0295 535 535