Ällän papereilla ensihoitajakoulutukseen?
Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti vuonna 2017 yhdessä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa hankkeen, jossa haettiin yhtenäistämistä valintatapoihin, joilla pääsee sisään kolmannen asteen koulutuksiin. Yhteisenä tahtotilana oli keventää opiskelijavalintaprosessia sekä vähentää hakijan taakkaa pitkässä orientoitumisessa pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin.
Tämän innovaation kukkaset otetaan käyttöön keväällä 2020. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksissa – ensihoitajakoulutus mukaan lukien – tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vähintään 50% opiskelijoista otetaan sisään pelkkien 2. kouluarvosanojen perusteella. Toisin sanoen, ilman soveltuvuuden arviointia.
Hyvääkin tässä toki on: Ainakin alkuun ammattikorkeakoulut ovat päättäneet huomioida myös ammattitutkintojen todistukset suoravalinnassa, jolloin perustason ensihoitajien pääsy ammattikorkeakouluihin voi jopa helpottua – ainakin teoriassa. ”Pelkillä papereilla” sisään pääsevien tarkkaa prosenttiosuutta ei vielä tiedetä, mutta opetus- ja kulttuuriministeriö linjaa, että lukema olisi vähintään 50 prosenttia. Loput otettaisiin tutkinto-opiskelijoiksi valtakunnallisen kaikille aloille soveltuvan sähköisen valintakokeen perusteella tai avoimen väylän kautta.
Tässä vaiheessa tulee väistämättä mieleen ajatus etenkin ensihoidon näkökulmasta, että tulevaisuudessa alalle soveltumattomien opiskelijoiden määrä lisääntyy sekä opintonsa kesken jättäneiden määrä tulee lisääntymään. Jo nyt ensihoito- ja akuuttihoitotyöstä on tehty mediaseksikkyyttä tihkuva ala, joka houkuttelee alasta yhtään tietämättömiä opiskelemaan alaa. Koulutukseen hakeudutaan edelleen myös median ja sairaalasarjojen antamien vaikutelmien perusteella, jossa jokaisella keikalla pelastetaan ihmishenkiä. Näitä tapauksia on kuitenkin saatu nykyisellä soveltuvuuskoejärjestelmällä karsittua pois ja ensihoitajat valmistuvat hyvällä prosenttiosuudella oppilaitoksista – alan todellisuuden tietäen.
Tietoperustan oppiminen onnistuu varmastikin kaikilta papereilla kouluun päässeiltä, mutta tämä ei vielä kerro onko hakijalla alalle vaadittavat sosiaaliset taidot sekä kykyä ja asennetta toimia osana tiimiä. Tulevina vuosina tuleekin olemaan mielenkiintoista seurata, miten uudet valintatavat ja -kriteerit loppupeleissä vaikuttavat tulevien opiskelijoiden motivaatioihin ja alan tuleviin työntekijöihin.