Ensihoidon tehtävissä autetaan avun tarpeessa olevia hädänalaisia ihmisiä ja pelastetaan henkiä. On kohtuutonta, että heidän joutuessaan uhkailun ja väkivallan kohteeksi seurauksena on ainoastaan sakkoja.
Ensihoitotyötä tekevän pahoinpitelystä rangaistaan tällä hetkellä pahoinpitelyrikoksena. Käytössä on sama lainkohta ja rangaistusasteikko, jolla rangaistaan nakkikioskirähinöistä. Vastaavasti julkista valtaa käyttävän virkamiehen, kuten poliisin, väkivaltaisesta vastustamisesta seuraa neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.
Uhkatilanteissa tärkeintä on välttää tilanteen eteneminen fyysiseksi pahoinpitelyksi. Kuitenkin myös rikoslain rangaistusasteikolla on merkitystä ensihoidon ammatin yleisen arvostuksen ja kunnioituksen kannalta. Riittävät rangaistukset antaisivat viestin siitä, että väkivaltaa ensihoitajia kohtaan ei hyväksytä missään muodossa.
Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy vaativat rikoslakiin muutosta, jossa ensihoitotyötä tekeviä kohtaan väkivaltaisesti käyttäytynyttä henkilöä rangaistaan samalla asteikolla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä nyt rangaistaan.
Järjestöt vaativat, että vastuuministerit ja kansanedustajat sitoutuvat ensihoidon työturvallisuuden parantamiseen ja ongelmien ratkaisemiseen. Kiireellisin toimenpide on rikoslain muuttaminen edellä kuvatulla tavalla.
Suomen Ensihoitoalan Liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy esittävät myös laajempaa kansallista ensihoidon työturvallisuuden toimenpideohjelmaa, joka tulee sisältymään järjestöjen tavoitteisiin koskien seuraavaa hallitusohjelmaa.
Lisätietoja
Suomen Ensihoitoalan Liitto, hallituksen jäsen Sanna Kauppinen, p. 0400 955 550
Suomen Palomiesliitto, järjestön johtaja Kim Nikula, p. 040 716 1805
Suomen Palomiesliitto, edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola, puh. 045 854 1989
Tehy, toimialajohtaja Kirsi Sillanpää, p. 040 820 7848
Tehy, tutkimuspäällikkö Juha Kurtti, p. 050 586 9460